FEM TEATRE!
​
Per què?
Per començar la classe sempre va bé fer algun joc d'escalfament...
JOCS D'ESCALFAMENT abans de fer TEATRE!
Stop Mantega/ Abraçada
Una persona ha d'atrapar els altres. Aquests, per salvar-se, han de cridar STOP i col·locar-se amb les cames i els braços oberts i esperar que algú els salvi picant-los la mà o bé passant per sota les seves cames. A l'Stop Mantega, quan fas STOP t'has d'anar desfent, i si arribes al terra la pares. A l'STOP abraçada, per salvar cal fer abraçades.
Puré
Una persona la para i obra els dits de les mans. Tothom ha d'agafar-se d'un dit i esperar que la persona cridi: puré, puré, puré... Mentre diu puré tothom ha de córrer. De sobte, la persona que para dirà STOP! Llavors tothom ha de parar quiet. La persona que la para dirà "puré de color, color... VERD!" Llavors tothom ha de córrer a tocar el color verd per salvar-se, si no estàs tocant alguna cosa de color verd, et poden atrapar.
Pica paret plastelina
Abans de començar a picar la paret, qui la para ha de dir un animal, un ofici, un obejcte... En el moment de fer l'estàtua, tothom ha d'imitar allò que ha dit qui la para. Llavors, qui la para, en comptes de mirar qui es mou ha de canviar les posicions de les estàtues, com si fóssin plastelina.
Aranya peluda
Una persona fa d'aranya i es posa al mig de la sala. Les altres persones es posen al fons de la sala i criden: ARANYA! L'aranya respon: PELUDA! Llavors tothom pregunta: PODEM PASSAR? L'aranya respondrà: SÍ PERÒ... FENT DE... i afegirà un personatge, una acció, un objecte... Els alumnes hauran de passar d'una banda a l'altra de la sala fent l'acció o el personatge sense que l'aranya els atrapi. L'aranya no es pot moure de la teranyina que va d'un costat a l'altre de la sala. Si atrapa a algú, aquest es converteix en mosca i ajuda a l'aranya.
Estigues atent!
Els alumnes han de caminar per la sala i escoltar les indicacions de la mestra o el mestre. Per exemple, el mestre dirà, quan diqui "1" tothom farà un salt! Quan digui "2" tothom tocarà el terra amb una mà! I d'aquesta manera es van afegint números i es va complicant el joc.
Exemples:
- Fer una volta
- Caminar a càmera lenta
- Caminar cap enrere
- Saludar a un company
- Fer tres salts
- Córrer
- ...
Cadires cooperatives
Es posen tantes cadires com alumnes hi ha mirant cap enfora i fent un cercle. Es posa música i els alumnes han de ballar al voltant de les cadires. Quan es para la música tothom ha de seure en una cadira. A la primera ronda tothom té lloc, però cada vegada que es torna a posar música es treu una cadira. En aquest joc, però, en comptes d'eliminar a qui no té lloc, la consigna és que tothom ha de seure. Per tant, els alumnes se les han d'enginyiar per tenir lloc per tots. Cada vegada queden menys cadires i és més difícil... és un repte per tot el grup!
​
El rei
Un dels alumnes és el rei, i la resta el col·loca al seu darrere en fila índia. Amb música de fons, el rei s’ha d’anar movent per l’espai, movent els braços i les cames, tot ballant, i els altres alumnes que li van al darrere l’han d’imitar. La mestra indica quan s’ha de canviar de rei.
Parar i salvar amb mocadors
Per fer aquest joc es necessiten dos mocadors de colors diferents. Qui porta el mocador verd, per exemple, la para. Qui porta el mocador lila, per exemple, salva. Tothom que sigui tocat pel mocador verd es converteix en estàtua, i no pot tornar a córrer fins que el mocador lila el toqui.
Ninja
Els alumnes es col·loquen en cercle i tots junts exclamen: NINJA!, tot movent els braços. Quan acaben de cridar s’han de quedar quiets. D’un en un, han de moure un dels braços per tocar el company del costat. En el moment en que un mou un braç, el company atacat també pot moure el seu per salvar-se. Si et toquen el braç l’has d’amagar, si te’ls toquen els dos quedes eliminat.
​
Els números
Aquest és un joc de molta concentració. Consisteix en arribar a comptar fins a deu entre tot el grup, de manera aleatòria. Comença qui vol i segueix qui vol. Cadascú només pot dir un número. Si dues persones diuen el mateix número a la vegada es torna a començar. Sembla molt senzill però resulta ser un dels jocs més complicats!
Zip! Zap! Zoom!
Els alumnes es col·loquen en cercle. Aquest joc consisteix en passar-se l’energia. Fent un moviment de mans i cridant ZIP, es passa l’energia cap a la dreta. Fent un moviment de mans i cridant ZAP, es passa l’energia cap a l’esquerra. Quan crides ZOOM, passes l’energia a qualsevol persona de la rotllana. És un joc dinàmic que s’ha de fer ràpid.
Pedra, paper, tisores gegant
Els alumnes van corrent per la sala i quan es troben a algú han de jugar al tradicional joc de pedra, paper, tisores però en comptes de fer-ho amb la mà, han de fer els moviments amb tot el seu cos. Qui perd de la parella, s’ha de col·locar a darrere del guanyador i animar-lo tot cridant el seu nom. Al final quedaran dues files llargues, amb dos guanyadors i tothom anirà cridant el seu nom. El duel final serà molt emocionant.
Bomba
Els alumnes seuen a terra tot fent un cercle. Un dels alumnes es col·loca al mig del cercle amb els ulls tancats. Ha de comptar enrere de 30 fins a 0 anunciant les desenes. Mentre compta els alumnes s’han d’anar passant la pilota tenint en compte que és una bomba que explotarà en qualsevol moment. Quan arriba a 0 diu BOMBA! Qui té la pilota en aquell moment es posa al mig.
Paquets
Els alumnes es dispersen per l’espai i van caminant. La mestra va anunciant diferents tipus de paquets. Per exemple, paquets de cinc! Llavors, ràpidament els alumnes s’han d’agrupar en paquets de cinc.
​
Tomàquet cherry
Els alumnes van caminant ràpid per l’espai i, espontàniament, qui vulgui ha de cridar un nom d’un ingredient que es pugui posar a una amanida i l’ha d’acompanyar d’un gest. Quan aquesta persona diu l’ingredient amb el gest, tothom s’atura i l’imita durant uns segons. De mica en mica tothom ha de dir el seu ingredient amb el gest i, entre mig de les intervencions dels alumnes, la mestra ha de cridar, de tant en tant: TOMÀQUET CHERRY! Quan diu aquestes paraules tothom ha de córrer al mig i cridar mentre salten: TOMÀQUET CHERRY, TOMÀQUET CHERRY! És un joc dinàmic que serveix per alliberar tensions, cal fer-lo amb tota l’energia possible.
Director d’orquestra
Un dels alumnes surt a fora de l’aula i els altres alumnes es col·loquen en rotllana. Sense que l’alumne de fora ho sàpiga, es decideix qui serà el director d’orquestra. Quan entra l’alumne que ha sortit a fora, tothom imita el director d’orquestra, que ha d’anar canviant de moviments. L’alumne que ha sortit a fora ha d’endevinar qui és el director d’orquestra
​